Sanatın İnsansızlaştırılması ve Roman Üstüne Düşünceler
Tanıtım Bülteni
José Ortega y Gasset, Camus’ye göre, “Nietzsche’den sonra belki de en büyük Avrupa’lı yazardır”.1955 yılında hayata veda eden İspanyol filozof José Ortega y Gasset, 1925 yılında kaleme aldığı “Sanatın İnsansızlaştırılması” ve “Roman Üstüne Düşünceler” başlıklı iki uzun denemesinde, çağının sanatı ve edebiyatı üzerine düşüncelerini ortaya koyuyor.“Sanatın İnsansızlaştırılması” ve “Roman Üstüne Düşünceler” çarpıcı, cesur, derinlikli ve isabetli saptamalarıyla, güncelliğini koruyan, her zaman heyecanla okunacak klasik metinlerden.“Kimi dostlarımdan, özellikle de bazı genç yazarlardan bir roman yazmakta olduklarını işittiğimde, bunu nasıl olup da sakin bir ses tonuyla söylediklerine pek şaşırıyor, onların yerinde olsam tir tir titrerdim diye düşünüyorum. O sükûnetin altında büyük çaplı bir bilinçsizliğin yattığından kuşkulanıyorum, belki de haksızımdır, ama başka türlüsü elimden gelmiyor işte.”
Gasset’ın, sanatın insansızlaştırmasını eleştireceği yerde savunduğunu görmek beni şaşırtmıştı okurken. Romanla alâkalı ikinci bölümü daha bir ilgiyle okudum.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Gasset’ın, sanatın insansızlaştırmasını eleştireceği yerde savunduğunu görmek beni şaşırtmıştı okurken. Romanla alâkalı ikinci bölümü daha bir ilgiyle okudum.
Ortega’yı bu eseri ile tanıdım. Kültürlendim. Sanatla ilgilenmeyi seviyorsanız okumanızı tavsiye ederim.
Gasset’in tezleri epey ses getirmiştir. Modernist sanat üzerine çarpıcı bir çalışma.
Gasset yine ilginç yaklaşımları ile insanı büyülüyor.
Sanat ve roman üzerine bir yaklaşım. Okunmalı.