Estetize Edilmiş Yaşam Sanattan Savaş ve Siyasete Alman Faşizminin Kuramları
Tanıtım Bülteni
Ünsal Oskay, bu derlemesinde, Benjamin üzerine yazdığı iki makalesini, Benjamin’in “Alman Faşizminin Kuramları” başlıklı incelemesiyle Ansgar Hillach’ın bu inceleme hakkındaki bir değerlendirmesini ve yine Benjamin’in “Tarih Üzerine Tezler” adlı çalışmasını “Alman Faşizminin Kuramları” ekseninde bir araya getiriyor.Kitabın merkezini oluşturan Benjamin’in Alman faşizminin oluşumuna ve yükselişine getirdiği özgün yorumlar, eleştirel teori dünyasında önemli bir yere ve değere sahiptir. Yaşadığımız tarih döneminin olumsuzlukları karşısında neler yapılması gerektiğini; özgürleşim beklentilerimizi canlı tutabilmek ve tarihin akışına belirli bir oranda da olsa etkide bulunabilme olanaklarını bütünüyle heder etmemek için, neler yapılabileceğini görebilmek adına Estetize Edilmiş Yaşam ayrıca dikkat çekmektedir.“Benjamin, bu kitapta inceleyeceğimiz Alman Faşizminin Kuramları’nda, kendi zamanı olan bir tarih döneminde yaşanmış ‘Faşizm’ olgusunu açıklığa kavuşturmaya çalışıyor. Faşizmi de, faşizmin geniş sayıda insanlar tarafından kabul edilebilme koşullarını da, ‘faşizmin’ bilinen dar analiz sınırlarını aşarak ele almak gerektiğini gösteriyor bize. Benjamin’e göre, faşizmin oluşumu da, topluma kendini kabul ettirebilmesi de, modern toplumların kültür yaşamının kendi işleyişinden ve işlevlerinden yararlanarak olmaktadır.”Ünsal Oskay
Beklediğimi bulamadım. ben derlemenin daha Walter Benjamin’in kendi yazılarına yer ayırmasını dilerdim. Ancak Benjamin’in yazıları sonradan eklenmiş hissi verdi bana.
Kitap Yorumları - (4 Yorum)
akademik okuma yapmak istiyordum ve ilgi duyduğum konu olan faşizme dair bir kitap seçmek istedim.
Oldukça yorucu bir kitap oldu benim için. Kesinlikle herkese hitap etmiyor.
Beklediğimi bulamadım. ben derlemenin daha Walter Benjamin’in kendi yazılarına yer ayırmasını dilerdim. Ancak Benjamin’in yazıları sonradan eklenmiş hissi verdi bana.
yaşamın nasıl estetize edildigini anlatan harika eser