Tüm sosyal bilimlerin ve ilgili fen bilimlerinin kesiştiği noktada duran antropoloji, günümüzün en dinamik bilimlerinden biri. Antropoloji Sözlüğü bu hareketli alanı ele alan çok kapsamlı bir çalışma. Antropoloji Sözlüğü’nü biricik kılan özelliği ise onun tarihsel ve güncel malzemeyi bakışımlı olarak ele alması. Antropolojinin tarihsel mirasını hakkıyla ortaya koymakla yetinmeyip güncel gelişmelerle ortaya çıkan zenginliği de yansıtması. Başta Kudret Emiroğlu ve Suavi Aydın olmak üzere, sahasında öne çıkan 48 yazarın imzasını taşıyan bu kolektif ürün; fiziki ve biyolojik antropoloji, antropoloji terimleri, ekolleri ve tarihi, önemli antropologlar ve çalışmalarıyla dopdolu bir eser. Çeviri sözlüklerde görülen temel sorunlardan uzak olarak antropolojinin ülkemizdeki macerasına da geniş yer ayırması Antropoloji Sözlüğü’nü özel kılıyor. Bu “yerli”lik evrensel olanla kucaklaşırken “okur dostu” anlatım ve baskı da esere değer katıyor. Küreselleşen sermaye sınırları aşarken, dikenli tellerle sarılan “varoluş” sınırlarının “büyük anlatıların bittiği” iddiasıyla çizildiği ortamda antropoloji, yani “insanbilim”, bilimsel düşünüşün insana özgü cevherini yarınlara taşıma devingenliğini koruduğunu da sergilemiş oluyor. Sözlük, bu değerlendirmeyi yapmak için okura önayak olma sorumluluğunu üstleniyor. Genişletilmiş bu yeni baskı, 1100’den fazla madde başlığıyla akademinin tüm bileşenleri için önemli bir görevi yerine getiriyor. Eleştirel, özenli ve özgün diliyle, kuşatıcı bakışıyla, şaşırtıcı kapsamı ve derinliğiyle Antropoloji Sözlüğü temel bir başvuru kaynağı.
Yıllar önce ilk baskısını almıştım. Bu baskıyı da almam gerekliydi. 800 olan madde başı 1100’e çıkmış. Yazar kadrosu da haliyle genişlemiş. Temel başvuru kitaplarından.
Kitap Yorumları - (1 Yorum)
Yıllar önce ilk baskısını almıştım. Bu baskıyı da almam gerekliydi. 800 olan madde başı 1100’e çıkmış. Yazar kadrosu da haliyle genişlemiş. Temel başvuru kitaplarından.