Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Cadı / Toraman

Kategori: Edebiyat Yazar: Hüseyin Rahmi Gürpınar Yayınevi: özgür Yayınları

Cadı / Toraman

  • çevirmen: Kemal Bek
  • ISBN: 9789754470598
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 368
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
  • Boyut: 12.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Hüseyin Rahmi, evlilik kurumu kadar metafizik dünya görüşünü de eleştirmektedir bu romanında.
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Cadı / Toraman PDF 15.27 MB İndir
Cadı / Toraman EPUB 17.07 MB İndir
Cadı / Toraman MOBI 13.48 MB İndir
Cadı / Toraman ODF 14.38 MB İndir
Cadı / Toraman DJVU 17.97 MB İndir
Cadı / Toraman RAR 11.68 MB İndir
Cadı / Toraman ZIP 10.78 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (4 Yorum)


Kitabın konusu biraz ilginç ama tabi ki dönem itibariyle iyi sayılabilir.Kurgu şöyle ; Binnaz Hanım, öldükten sonra dirilerek, ölümünden sonra hemen evlenen kocası Naşit Nefi Efendi’ye yaşamı zehir eder.Günümüzde okumasanızda pek fazla bir şey kaybedeceğinizi söyleyemem.Eğer Servet-i Fünun dönemini tekrar yaşamak istiyorsanız okuyun tabii 🙂


Kitapta metafizik ve karmaşık bir olay üzerinde durulmasına rağmen genelde toplum üzerideki tahliller dikkati çekmekte. Bununla birlikte bu tahliler okuyucuyu esas konudan uzaklaştırıp bu tahlilere yöneltmekte. Bundan dolayı esas olaylar, gerilim, akış bir anda durağanlaşmakta okuyucuyla konu arasındaki etkileşim kesilmektedir. Kitapta yazar, akılcı çözümün dışına çıkmamış kitabıda akılcı bir çözümle bitirmiştir. Kitap tahlilleri, olayları değerlendirişindeki akılclıkla; getirdiği sosyal, toplumsal, psikoljik eleştirilerle iyi bir eser olarak nitelendirilebilir. Ancak eser konu olarak gerilim tarzında olmasına rağmen bunu için gerekli muhteva, akış ve etkiliyeceliğe sahip değildir. Şuda unutulmamlıdırki tür olarak gerilim tarzı roman dünya edebiyatındaki türdaşlarına nazaran Türk romancılığında gelişmiş bir tarz değildir.


Hüseyin Rahmi’nin, metafizik bir polisiye biçiminde başlayan ,sonunda olayı akılcı bir çözüme bağlayan Cadı romanında, evlilik kurumu kadar, metafizik dünya görüşüde eleştirilmektedir.Eser batıl şeylere inan ve bir takım fantastik unsurların etkisinde kalan tipleri, ruhçuluk ve bu nedenle ruhçuluğa inan kimselerin geçirdikleri sarsıntıları konu almaktadır.Kitapta metafizik ve karmaşık bir olay üzerinde durulmasına rağmen genelde toplum üzerideki tahliller dikkati çekmekte. Bununla birlikte bu tahliler okuyucuyu esas konudan uzaklaştırıp bu tahlillere yöneltmekte.Bundan dolayı esas olaylar,gerilim,akış bir anda durağanlaşmakta okuyucuyla konu arasındaki etkileşim kesilmektedir. Kitapta yazar, akılcı çözümün dışına çıkmamış kitabıda akılcı bir çözümle bitirmiştir. Kitap tahlilleri,olayları değerlendirişindeki akılclıkla; getirdiği sosyal,toplumsal,psikoljik eleştirilerle iyi bir eser olarak nitelendirilebilir. Ancak eser konu olarak gerilim tarzında olmasına rağmen bunu için gerekli muhteva,akış ve etkiliyeceliğe sahip değildir. Şuda unutulmamlıdırki tür olarak gerilim tarzı roman dünya edebiyatındaki türdaşlarına nazaran Türk romancılığında gelişmiş bir tarz değildir.


Hüseyin Rahmi Gürpınar bu kitapta evlilik kurumu hakkındaki baskıları eleştiriyor. Romanın kahramanı Fikriye Hanım henüz 4 yıllık evli iken eşini kaybeder. Daha 3 yaşındaki küçük çocuğu ile birlikte dayısının ve yengesinin yanına sığınır. Ama yengesi bundan çok rahatsız olur. Çünkü o yıllardır evin tek hanımı olmaya alışmıştır. Fikriye Hanımı evden bir an önce göndermek için ona evlenmesi için sürekli baskı yapar. Kocasının ölümü üzerinden daha yasını bile tutamayacak kadar kısa zaman geçen Fikriye Hanım ise bu baskılara boyun eğmez tersine karşı koymaya çalışır. Fikriye Hanımın yengesine göre Kadının iki ölümü vardır. Biri gerçekten ahireti giden ölüm diğeri ise dünyalık ölüm. Bu da ikiye ayrılıyor. Biri 30 yaşına gelen kadının öldüğü ikincisi ise 45 yaşını aşan kadının öldüğü ölüm şekli. Yani Fikriye Hanım 28 inde olduğu için ilk ölümü gelmeden evlenmeli. Yengesinin bu formülü aslında sadece onu evden uzaklaştırmak için bulduğu bir formüldür. Hüseyin Rahmi Gürpınar halk arasındaki söyleyişleri kuralları eleştiriyor. Ama kadın karakterlerini ve konuşmalarını gerçekten çok güzel canlandırıyor. Zaten bu yönüyle ünlü olmuş ve kendini sevdirmiş bir yazar olarak tanınıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*