Her biri yoğun felsefi ve varlık problemini içeren faslardan oluşan elinizdeki metin varlık-mahiyet ayrımı ile başlar, bu ayrım temelinde zorunlu-mümkün varlık ayrımı yapılır, Zorunlu Varlık’ın birliği ispatlanır; Zorunlu Varlık’ın bilme keyfiyeti mutat Meşşâî doktrine göre açıklanır; bilgi temelli yaratma açıklaması yapılır; Tanrı’nın varlığına dair burhan-ı innî ve limmîden bahsedilir; ruh-beden düalizmi temellendirilir; nefsin güçleri görece ayrıntılı olarak ele alınır; vahiy ve mucizenin mutat Meşşâî açıklaması yapılır; yüce âleme ulaşmaya yönelik çağrılar ve teşvikler yapılır; manevî hazların maddî hazlardan üstün olduğu teması işlenerek ahiret hayatının ruhanîliği ima edilir. Bu kısa ama yoğun metin tıpkı İşârât’taki gibi Tanrı, âlem ve insan konularını; bir diğer bakış açısı itibarıyla ontoloji, teoloji, kozmoloji, psikoloji ve epistemoloji meselelerini genel Meşşâî çizgide ele alır. Ancak metindeki kimi unsurlar metni karakteristik Meşşâî sınırların dışına taşırmaktadır.
Kitap Yorumları - (2 Yorum)
Felsefi olarak varlık âlemini ve bu dünyanın ruhani olduğunu varlık âlemine ve yokluk âlemini manevi haz hakkında bilgi veren eser
Farabi, İslam felsefesi alanında bir vizyon şahıstır. Bu eseri de onun vizyonunu yaansıtmaktadır. Okumaya değer bir çeviri.