Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Kozmos’tan Kuantum’a II

Kategori: Tarih Yazar: Yalçın İnan Yayınevi: Sarmal Yayınları

Kozmos’tan Kuantum’a II

  • Yayın Tarihi: 16.11.2000
  • ISBN: 9789758304684
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 475
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
İnsan soyu 4 milyon yıl önce dik durmayı öğrendi. Bu, insanlık tarihindeki en önemli gelişmeydi. Eller serbest kalınca iş yapmaya başladı, avlandı, ateş yaktı, alet yaptı... Ve insanın beyni gelişti...Bundan 2600 yıl önce insan, evreni, maddeyi ve canlıyı düşünmeye başladı. Galilei'ler, Newton'lar ve Einstein'lar çıktı...Sonuçta, Büyük Patlama'nın birinci saniyesinden bugüne, bugünden bir karadeliğin tekillik noktasına, bir metrenin trilyonlarca birinden bir kilometrenin trilyonlarca katına kadar olan bütün aralıklardaki bütün doğa olaylarını çözdü. İnsanoğlu şimdi, Genome projesiyle kendini tanıma, uzay projeleriyle Mars'ta koloniler kurma peşinde...
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kozmos’tan Kuantum’a II PDF 19.71 MB İndir
Kozmos’tan Kuantum’a II EPUB 22.03 MB İndir
Kozmos’tan Kuantum’a II MOBI 17.40 MB İndir
Kozmos’tan Kuantum’a II ODF 18.55 MB İndir
Kozmos’tan Kuantum’a II DJVU 23.19 MB İndir
Kozmos’tan Kuantum’a II RAR 15.08 MB İndir
Kozmos’tan Kuantum’a II ZIP 13.92 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Kozmos’tan Kuantum’a II PDF 19.71 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (2 Yorum)


Başımızı göğe doğru kaldırdığımızda uçsuz bucaksız uzayda ne kadar küçük olduğumuzu hissetmeyen yoktur. Beraberinde; maddenin aslı nedir, uzay-zaman kavramı bildiğimiz ölçütlere uyar mı gibi birçok soruyu da getiren düşünce süreçlerinin, peşpeşe oluşmasına yol açan bu durumun insan için özellikle mikro alemde anlaşılması son derece güç cevapları bulunmaktadır. Sık sık rastladığımız Einstein’ın Kuantum ve Genel Görecelik kuramlarının sadece birkaç kişi tarafından anlaşılabildiği söylentileri, derin matematik ve fizik formüllerinin ürkütücü gerçeğini insanlara ifade etme açısından seçilmiş pek de olumlu olmayan bir yöntemdi. Peki daha basit ve genel anlatımlarla anlaşılabilirlik düzeyi artırılamaz mıydı? Alice Kuantum Diyarında (Bir Kuantum Fiziği Alegorisi) kitabı alegorik bir yaklaşımla, yani genişletilmiş bir benzerlik veya benzerlikler serisiyle kuantum dünyasının gerçekten karışık detaylarını daha anlaşılır kılma konusunda başarılı bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor.Bize maddenin en küçük temel taşının atom olduğu öğretilse de (çekirdek,elektronlar), atomların da daha küçük parçacıklardan oluştuğunu, parçacık hızlandırıcılarda yapılan çarpışma deneylerin sonucunda bilim adamları haber vermekteler. Böylece önümüze foton,kuark,gluon gibi yeni ve nasıl oluşup etkileştikleri merak edilen parçacıklar çıkmış oldu. Bilinen evrenin aynı zamanda anti parçacıklarla da dolu olduğunu gördük. Yani bu parçacıklar zamanın tersine yol alıyorlardı. İşte böylece tıpkı Alice’in harikalar diyarına benzer bir atomik dünyanın kapıları da aralanmış oluyordu. Kitap sizi atomların demirlediği periyodik iskeleye götürüyor, 1869’da kurulan iskeleden atomun içine bir atlayış yaptırıyor, çekirdek kulelerinin koridorlarında gezdiriyor, elektronları yattıkları ranzalarda rahatsız eden fotonların hızlı dünyasına ayak uydurmanızı sağlıyor. Evrendeki büyük boşluğun aslında nasıl düzenli bir bağlantılar yumağı olduğunu anlatan kitaptan bir alıntı “ Görüntü beraklaşınca en son gördüğüne çok benzeyen bir manzara çktı ortaya.Bir kez daha ışıldayan iplikler ağı göründü.Ama bu kez daha önce ağa yakalanmış görünen, ama aslında onun kaynağı olan gerçek elektronlarda son bulmuyordu iplikler. Şimdi ortalıkta gerçek parçacıklar yoktu,yalnızca sanal parçacıklar vardı. Fotonlar, elektron-pozitron çifti üretiyordu. Elektron ve pozitronlarda tıpkı daha önce görüldüğü gibi daha çok sayıda foton üretiyordu. Ağ daha önce onun gerçek parçacıklar dünyasında kaynağı ve dayanağı olan gerçek elektronlardan çıkıyordu. Peki şimdi kaynağı neredeydi? Elektron-pozitron çiftleri fotonlarca üretiliyordu;fotonlarsa yine fotonlarca üretilen elektron-pozitron çiftlerince üretiliyordu. Alice parçacık hatlarını izleyip kaynaklarını bulmaya çalıştı., ama gerçek halkalar halinde dolandıklarını gördü.”Bu konuya ilgi duyan -özellikle temel bilgiler açısından (atomun yapısı,kimyasal bileşimler,periyodik cetvel vb.)- öğrencilere ek bir kaynak olarak tavsiye edebilirim.


Fiziği, kozmolojiyi herkesin anlayabileceği bir dille kaleme alan İnan’ın kitabı, üç bölümden oluşuyor: “İçe Bakış, Dışa Bakış, Yaşama Bakış.” Ayrıca kitabın sonunda “Her Şey Niçin ?” başlıklı bir metin bulunuyor.Yalçın İnan, “Beyin ve Yapay Zeka” başlıklı yazısında geleceğe ilişkin birtakım değerlendirmelerde de bulunuyor. “Beyin kabiliyetinde ve kapasitesinde çalışabilen bir bilgisayar yapılabilir mi? Bu ümit edilse bile, böyle bir bilgisayarın imal edilebileceği çok şüphelidir. Silikon katlarından yapılmış, birbiri ile yatay ve dikey bağlantılı ve yanlışlıklarını analiz ederek sinyallerini ayarlayan ve doğru cevapları bulabilen beyin benzeri bazı bilgisayarlar mevcut bulunmaktadır. İnsanlar gibi komple bir senfoni müziği yapacak ve çalacak bilgisayarlar planlanmaktadır. Bu bir gün mümkün olsa bile acaba böyle bir bilgisayar veya robot, çalan bir senfoni müziğini insanlar gibi zevk alarak dinleyecek mi? “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*