Devlet İnşası" kitabında 21. yüzyılda dünya düzeni ve yönetişim konularını inceleyen Francis Fukuyama bu kez de kendisinin de içinde olduğu neo-con düşünceyi sorguluyor. Fukuyama, Bush yönetiminin Irak işgalini yönetme konusunda başarısız olduğunu ve önleyici savaş doktrinini dış politikanın mihenk taşı haline getirerek yanlış bir iş yaptığını söylüyor. Buna ek olarak, "iyiliksever hegemonya" uygulamasına verilen küresel tepkiyi son derece yanlış değerlendirdiğini ve Irak’ta başarılı bir demokratik hükümetin kurulmasının içerdiği zorlukları gerektiği gibi değerlendirmeyerek büyük ölçekli sosyal mühendisliğin zorluklarının farkına varamadığı eleştirisi getiriyor.Yazar buradan hareketle de 1930'lardan başlayarak neo-con düşünceyle ilgili tarihi bir perskpektif sunarak Bush yönetiminin neo-con düşüncenin mirasının yanlış yorumlandığını ve Amerikan gücünün tüm dünyada yanlış kullanıldığına vurgu yapıyor."Francis Fukuyama Amerika’nın dünya meselelerindeki yeri ve rolü hakkındaki neo-con görüşü ve bu görüşün ne derecede aşırıya kaçtığı konusunda en anlaşılır ve bilgili açıklamayı sunuyor. Amerika’nın gücünün sınırlarının daha fazla farkında olan, orduya daha az bağımlı ve diğer ülkelerin çıkarlarına ve görüşlerine, ayrıca ortaya çıkmakta olan uluslararası normlara ve kurumlara daha saygılı bir Amerikan dış politikasını etkileyici biçimde savunuyor."Nathan Glazer / Harvard Üniversitesi
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
fukuyama okunmalı
Neo-Con hakkında süregelen efsanelerden daha ziyade gerçekçi olarak amaç ve tarzları hakkında bilgi edilinebilir bir eser olmuş.
Gerçekten sonu mu? Bakalım ne yazmış…
Neo conların kim olduğunu ve neyi savunduğunu gayet net anlıyorsunuz. Bazı kısımları gereksiz bulsam da gayet başarılı bir kitap.
Neo-conlar kimdir, neyi amaçlamaktadırlar anlamak istiyorsanız, okurken zorlanmak pahasına alınması gereken bir eser.