Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Zafer Yahut Hiç

Kategori: Edebiyat Yazar: Mustafa Kutlu Yayınevi: Dergah Yayınları

Zafer Yahut Hiç

Tanıtım Bülteni
Makedonya kralı İskender, Dara’yı yendikten sonra doğuda ilerlemektedir. Dara’nın hızı Rukzan hüviyetini gizleyerek Pencap hükümdarı Eşber’in sarayına sığınır. Eşber’in kızkardeşi Sumru, İskender’i gömeden ona aşık olmuştur. Gizlice buluşan ve şevişen Sumru ile İskender arasında gidip gelirken Rukzan da İskender’i sever. İskender Sumru’nun bütün ricalarına rağmen Pencap ülkesine yürür. Sumru sevgilisine söz geçiremeyince ağabeyini bu savaştan vazgeçirmek ister ancak Eşber halkına karşı sorulu olduğunu bilir. Savaşır ve bir hain sandığı Sumru’yu öldürür. Bu haber İskender’e ulaşınca kıral kendisine engel olmak isteyen Rukzan’ı atıyla çiğneyerek geçer. Pencap düşer, Eşber zincire vurulur. Eşberin kahramanlığına hayran kalan İskender onu serbest bırakır ve kılıcını geri verir. Kılıcı alan eşber intihar eder etrafı Eşber’in, Sumru’nun ve Rukzan’ın cesetleriyle çevrili olan İskender, bunun manasını hocası Aristo’ya sorar. Eser Aristo’nun cevabı ile biter:-Zafer yahut hiç!
Kitap Adı Format Boyut Bağlantı
Zafer Yahut Hiç PDF 6.23 MB İndir
Zafer Yahut Hiç EPUB 6.96 MB İndir
Zafer Yahut Hiç MOBI 5.49 MB İndir
Zafer Yahut Hiç ODF 5.86 MB İndir
Zafer Yahut Hiç DJVU 7.32 MB İndir
Zafer Yahut Hiç RAR 4.76 MB İndir
Zafer Yahut Hiç ZIP 4.39 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar

Satıcı Kitap Adı Bağlantı
BKM Kitap Sessizlik Artık Sensizlik Satın Al
Kitapyurdu Yüreğin Yorgunluk Görmesin Satın Al

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (5 Yorum)


Abdülhak Hamit Tarhan’ın Eşber adlı manzum piyesinden alınmış bu söz. İskender’e yenilen Eşber, cesaretiyle hayranlık yaratır ve İskender, Eşber’in hayatını bağışlayıp kılıcını ona geri verir. Eşber intihar eder, İskender bunun anlamını hocası Aristo’ya sorar ve Aristo noktayı koyar: “Zafer yahut hiç!”
Kutlu’dan bir kolaj bu; hızla yayılan şehir, bu şehirde zorlukla yaşayan ve bambaşka hayatlar yaşayıp bir araya gelmiş insanlar. Kır-kent geçişinin sancıları.

Tam öküzce anlatıyorum şimdi, kitabı bitireli altı ay olmuş ve pek bir şey hatırlamıyorum dsf. Ferit var bir tane, doktor. Tepeköy’e gidiyor, dayısı mı amcası mı neyse, belediye başkanı. Ferit yurt dışında ihtisasını tamamlayıp gelmiş, alanında uzman. Memleket hasreti ağır basıyor, dönüyor işte. Bir de gönül yarası vardı, hatırlamıyorum mevzuyu.

Samet Görmüş, belediye başkanı. Çalışkan bir adam ama hızla serpilen kente bürokrasi yüzünden ayak uyduramıyor. Yapmak istediği çok şey var, Ankara’ya gidip geliyor epey ama devletin işleri işte, elinden geldiği kadar. Halk onu çok seviyor, ideal bir idareci denebilir. Sağlık ocağını, okulu falan kendi ayarlıyor. Mevzuyla alakalı, oranın yerlisi bir arkadaş şöyle diyor: “Durum umutsuz. Devlet hazırlıksız, para kıt. Devlet halkın dinamizmine yetişemiyor. İşte şurda bir semt kurulmakta. Beş on seneye kalmaz şehirle birleşir. Ama ne alt yapısı var, ne üst yapısı. Bizim devlet ilk günden bu yana böyle galiba. Kervan yolda düzülür misali. Vatandaş kendi işini kendi görmek zorunda kaldı. Nüfus artıyor, ekmek aslanın ağzında. Kentleşme böyle mi olur? Azgelişmiş denince kızıyoruz. Hiç hakkımız yok. Balık Ankara’dan kokuyor. Yıllarca seçildiği ili milletvekili olarak ziyaret etmeyen, tanımayan mebuslarla geçirdik zamanı. Milletle devletin arası açıldı, bir türlü kapanmıyor.” (s. 24)

Tepeköy’de durum bu. İçme suyu tankerle geliyor. Fabrika yüzünden akan dereler hastalık yuvası. İstanbul’dan bir örnek, Orhanlı mesela. Sabancı Üniversitesi’nin kuzeyi. Anket yapmaya gitmiştim de. Her yer çamur, yol yok, yaşam standartları inanılmaz düşük, insanlar üç beş paraya çalışıyor. Öyle işte.

Başka, Neriman Hemşire var. Arkadaşı Oya var ki esas kadın. Öğretmen. Pek gençken kocası Almanya’ya gidiyor, gidiş o gidiş. Çocukla kalakalıyor Oya, sonra Tepeköy’e geliyor.

Bulut, onun da kişisel trajedisi pek acıklı. Pek sevdiği eşinden boşanıyor, Oya’ya aşık oluyor. Ferit geliyor, o da Oya’ya aşık oluyor. Tepeköy aslında bir kaçış yeri olmuş, bir yeniden başlama noktası. Çoğu karakter, Tepeköy’le birlikte kendi yaralarını sarmak için orada aslında.

Böyle bir yerin iti kopuğu da eksik olmaz, Kolsuz var. Bulut bir türlü suç üstü basamıyor Kolsuz’u, çomak sokuyor en fazla.

Bulut’la Ferit, Oya’ya aşık oldukları için aralarında inceden bir gerilim var ama mantıklı, aklı başında adamlar. Bu gerilim hiçbir zaman kavgaya vs. dönüşmüyor. Yalnız kitabın sonu tam bir sürpriz. Kutlu, mevzuyu sonda patlatmayı seviyor. Kitabın adına yaraşır bir son. Kutlu’nun yaralı insanlarını sevenler için güzel bir roman.


Mustafa KUTLU, “Zafer Yahut Hiç” kitabında 3. kişi ağzından öyküleyici ve betimleyici anlatıma başvurmuştur. Örnekleme benzetme karşılaştırma gibi birçok düşünceyi geliştirme yolu kullanarak da anlatımı keyifli kılmıştı.


Tadı damağınızda kalıyor, bitmesin istiyorsunuz. Keşke o hikayede ben de bir karakter olsaydım diye geçirdim aklımdan valla… 🙂


Mustafa Kutlu kitaplarını birbirinden ayıramıyorum, hepsi benim bebeklerim. Ama Beyhude Ömrüm gibi bu kitap da ilk 5’imde. Elimden bırakamadan okumuştum.


Yarim kalan hayatlar huzunlu bir hikayeydi cok begenerek okudum …. Hikaye bitince insanin diger sayfayi ceviresi geliyor hikaye devam edecekmis gibi. Tesekkur Mustafa Kutlu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*